Rutiinit avuksi ruoka-arjen sujuvoittamiseksi! Tämän artikkelin luettuasi opit selättämään 3 syömiseen ja ruoanlaittoon liittyvää ongelmaa. Kuinka usein löydät itsesi siitä tilanteesta, että nälkä kurnii jo mahassa ja pitäisi saada äkkiä kyhättyä kasaan jotain syötävää?

Kuinka usein ratkaiset asian syömällä nopeasti vain leipää tai turvautumalla eines- ja valmisruokiin tai herkkujen naposteluun?

Intoa ei oikein riitä reseptien ja kauppalistojen suunniteluun. Ei jaksa laittaa ruokaa ja tuntuu, että: ”Aina vaan tätä samaa.”. Ruoka ja ruokailu aiheuttavat joka päivä harmia ja päänvaivaa.

Tuntuuko ruoka-arkesi tältä

 • Ruoka-arjen suunnittelu on hankalaa ja vaivalloista.
 • On liian kiire, että ehtisi mitään suunnitella ja kokkailla.
 • Ruokalistojen suunnittelu ja kokkailu vie liikaa aikaa.
 • Ruoanlaitto ei oikein riitä halua ja voimia.
 • Ruokailustani puuttuu säännöllisyys ja rytmi.
 • Kaupassa käynti on rasittavaa ja vie hermot. Tuntuu, että on koko ajan käytävä kaupassa.
 • Ruoka-arjestani puuttuu suunnitelmallisuus ja ostan ja syön vähän mitä sattuu.
 • Minulla on aina hermo kireällä, kun ajattelen ruuanlaittoa.
 • En kerta kaikkiaan keksi mitä syötäisiin ja kaipaisin lisää vaihtelevuutta ruokiini.
 • Ruoka-arkeni tuntuu kaoottiselta. 

Älä huoli. Vaikka olisit vastannut kaikkiin kohtiin myöntävästi, suunnitelmallinen, säännöllinen, monipuolinen ja terveellinen ruoka-arki on mahdollinen myös sinulle!

 

Rutiinit ja kuinka arki otetaan haltuun niiden avulla

 

Rutiinit ovat niitä päivästä toiseen toistuvia toimintatapoja, jotka luovat rungon tekemisesi ympärille. Koska ne toistuvat päivästä toiseen, ne helpottavat arkeasi huomattavasti. Rutiinien avulla sinun ei tarvitse jatkuvasti miettiä asioita uudelleen ja uudelleen, vaan voit vapauttaa energiaasi tekemiseen ja siitä nauttimiseen.

Meidän arkemme pyörii itse asiassa hyvin paljon ruuan ja syömisen ympärillä. Jos edessäsi on joka päivä ratkaista seuraavat ongelmat:

 • Mitä tänään syötäisiin?
 • Pitäisi käydä kaupassa
 • Mitä tästä raaka-aineesta kokkaisi ja mitä reseptejä käyttäisi?
 • Mitä kuuluu terveelliseen ruokavalioon?
 • Mihin aikaan söisin?

Ruoka-arki on ymmärrettävästi hankalaa ja vaivalloista. Se tuottaa liikaa päänvaivaa ja rasittaa sinua ihan turhaan.

Kun luot näiden asioiden ympärille toimivat rutiinit ja käytät hetken aikaa etukäteen suunnitteluun, ruoka-arkesi muuttuu rennommaksi, stressittömämmäksi ja helpommaksi.

Suunnitelmien avulla ateriakokonaisuuksien suunnittelu, ostoslistojen teko, kaupassa käynti ja ruuan valmistaminen eivät vie sinulta liikaa energiaa eivätkä raasta hermojasi. Sähläys, kiire ja stressi muuttuvat iloksi ja inspiraatioksi.

Kerron sinulle seuraavaksi lisää siitä, kuinka ruokarutiinit muuttavat arkeasi ja poistavat sinulta 3 isoa ruoka-arjen ongelmaa:

 1. Ruoan suunnittelu ja teko vie liikaa aikaa, vaivaa ja hermoja
 2. Mitä me tänään syötäisiin?
 3. Kuinka syödä terveellisesti ja hyvinvointia tukien?

Ruokarutiinit auttavat sinua

 

1. Säästämään aikaa, vaivaa ja hermoja

 

Rutiinit auttavat sinua rakentamaan ruoka-arkeesi suunnitelmallisuutta ja tämä säästää sinulta aikaa, vaivaa ja hermoja. Aikasi ei enää kulu miettiessä: ”Mitä, missä milloin?”.  Luomiesi rutiinien pohjalta tiedät aina mitä seuraavalla aterialla on tarjolla. Sinulla on aina tarvittavia aineksia ruokakaapissasi.

Olet toistamisen myötä oppinut hallitsemaan erilaisia reseptejä ja raaka-aineita. Hallitset keittiössä työskentelyn niin hyvin, että voit keskittyä tekemisestä nauttimiseen. Luomiesi ruokasuunnitelmien pohjalta sinun on helppoa ja nopeaa luoda ostoslistoja ja kaupassa käyntisi vähenevät. Keittiössäsi on helppoa ja vaivatonta työskennellä.

Ruoanlaitosta muodostuu parhaillaan iloinen hetki, joka on rakkaudenosoitus sinua itseäsi ja läheisiäsi kohtaan. Kun sinun ei enää tarvitse kiroilla ruoan kanssa, alat huomata uudenlaista inspiroitumista ja innostusta sekä kokeilunhalua.

2.  Rutiinit muokkaavat ja uudistavat käsitystäsi ruuasta ja ruoanlaitosta

Rutiinien säästettyä sinulta aikaa ja vaivaa, alat suhtautua keittiössä oloon rennommin ja viihtyä siellä.

Luotuasi etukäteen suunnitelmia viikon tai jopa kuukauden ajalle, ei sinun tarvitse löytää itseäsi joka päivä ”Mitä tänään syötäisiin?” -kysymyksen ääreltä.

Rutiineilla on mahti muuttaa väsähtänyt, kyllästynyt ja kiireinen käsitys ruuanlaitosta, inspiroivaksi, motivoituneeksi, iloiseksi ja kokeilunhaluiseksi.

Rutiinien avulla päivästä toiseen toteutetut toimintatavat auttavat sinua saamaan lisää hallinnan tunnetta ja varmuutta tekemiseesi. Luot ruoka-arjellesi vakaan pohjan.

Tämä perusteiden hallinnan tunne ohjaa sinua kuin huomaamatta kokeilemaan uutta ja varioimaan reseptejä. Huomaat myös, kuinka alat aivan uudella tavalla innostua ja kiinnostua ruuasta ja raaka-aineista.

 

3.  Rutiinit auttavat sinua pitämään yllä terveyttäsi ja hyvinvointiasi

Rutiinit muistuttavat sinua huolehtimaan monipuolisesta ruokavaliosta ja säännöllisestä syömisestä. Tutustuttuasi terveellisen ruokavalion kulmakiviin ja luotuasi niitä ylläpitävät ruokarutiinit, sinun on helppoa noudattaa terveellistä ruokavaliota ja syödä säännöllisesti. Näistä muodostuu jopa aivan luonnollinen osa hyvinvoivaa arkeasi.

Parhaillaan rutiinit ovat rakkautta sinua kohtaan. Kehosi ja mielesi kiittävät sinua siitä, että olet muistanut niitä terveellisellä ja monipuolisella ruualla säännöllisesti joka päivä.

Joko olet tutustunut ruoka-arjen mullistavaan Ruoka-arki kalenteriin, jonka avulla säästät sekä aikaa että rahaa, ruoanlaittoon ryhtyminen on helpompaa ja ruokavalio monipuolistuu kuin itsestään?