Pysyvä muutos lähtee aina sisältäsi. Kuulostaa kliseeltä, mutta sitä se todella tekee. Kaikki elämäntapamuuokset ja niiden onnistumiset ovat lähtöisin sieltä kuuluisasta korvien välistä (poislukien tietysti mahdollisesta sairaudesta johtuva painonjunnaus). On siis tärkeä ottaa huomioon isäisten esteiden/blokkien vaikutus elämäntapamuutoksen etenemiseen. 

Oletko sinä joskus päättänyt tehdä elämäntapamuutoksen, päättänyt aloittaa uuden uljaamman elämän? Lähdet reippaasti toteuttamaan, mutta allun muutosinnon jälkeen alat huomata, että jokin “hiertää vastaan”. Tunnet kuinka sisältäsi kumpuaa muutosvastarintaa, jota saattaa ola joskus jopa vaikea selittää sanoin. Tuntuu vaan, että ei onnistu.

Jokainen, joka on joskus kokeillut muuttaa elämäänsä (pudottaa painoa, syödä terveellisemmin, lopettaa tupakoinnin, liikkua enemmän), tietää, että muutostyö ei aina ole helppoa. Yksi muutosta hidastava, tai jopa estävä tekijä, ovat sisäiset käsityksesi, totuutesi ja pelkosi. Käsitys itsestäsi saattaa vastustaa muutosta ja tuleva uusi elämä asettaa eteesi uuden pelkoa. Pysyvä muutos ei synny vain päättämällä, että se tapahtuu, sillä joudut vastakkain itsesi kanssa.

Pysyvä muutos tehdään näin

Määrittelet itsesi tietynlaiseksi ihmiseksi. Rakennat minäkuvaa omien kokemustesi, tunteidesi ja käsitystesi pohjalta sekä ympäristön sinuun kohdistuvista määritelmistä ja ehdoista. Kun edessäsi on elämäntavan muutos, on sinun rakennettava myös uudenlainen kuva itsestäsi. Kuka uusi minä on? Millainen tämä uusi minä on? Onko tämä uusi elämä minulle sallittua? Mitä muut ajattelevat? Nämä kaikki tuovat pintaan hämmennystä ja pelkoa.

Seuraavaksi kerron sinulle tarinan laihduttamisen esille tuomista peloista ja uskomuksista, jotka vaikuttivat voimakkaasti elämäntapamuutoksen toteutumiseen.

Sannan tarina

Sanna oli kamppaillut vuosia painon kanssa. Vaikka painon pudostusta oli käyty läpi yhdessä ammattivalmentajan kanssa jo pitkään, paino tuntui silti aina palaavan takaisin entiselleen tai jopa lähtölukemien yli.

Eräällä kerralla, kun juttelimme Sannan kanssa tästä väsyttävästä painon jojojilusta, aloimme käydä läpi erilaisia uskomuksia ja sisistä puhetta painonpudotukseen liittyen.

Tulimme siihen tulokseen, että olimme löytäneet painonpudotusta estävän pelon, laihdutuspelon. Sanna ei varsinaisesti pelännyt sitä, että kilot karisevat, vaan sitä kaikkea muuta, mitä laihduttaminen toisi tullessaan.

Sanna pelkäsi, että ystävät suhtautuisivat häneen eri tavalla jos hän hoikistuisi. Hän oli voimakkaasti sitä mieltä, että kaikkiin ihmisiin tulee suhtautua samalla tavalla arvostaen, olivatpa he minkä kokoisia hyvänsä (kuten tietysti kuuluukin) mutta hän pelkäsi, että mitä jos hän laihtuu ja hän huomaa että ihmisten suhtautuminen häntä kohtaan muuttuu? Entä jos hänestä alkaisi tuntua, että oma aviomies pitää hänestä enemmän hoikempana? Kyseessä oli klassinen tunnelukko.

Valmennuksessa käänsimme päähuomion laihduttamisesta terveyden kohentamiseen, jaksamiseen ja energisempään oloon. Poistimme paineen pudottaa painoa ja edetä pienin askelin muut intressit edellä (kunnon kohotus, parempi jaksaminen ja sokeriherkkujen kulutuksen haltuunottaminen).

Omista peloista tietoiseksi tulo auttoi keskittymään uudella tavalla kunnon kohentamiseen. Paino lähti putoamaan tasaisesti terveysvaikutuksiin keskittymällä. Suhde ruokaankin muuttui laihdutuskeskeisyydestä terveellisen elämän tavoitteluun ja energisen olon vaalimiseen.

Vinkkimme Sinulle

Isot muutokset elämässä ovat aina jollain tavalla pelottavia. Emme tiedä mitä muutos tuo tullessaan ja kuinka suhtautua omiin ja muiden uskomuksiin ja tunteisiin

Ennen elämäntapamuutokseen ryhtymistä onkin hyvä pysähtyä kuuntelemaan itseään, omia pelkojaan ja pohtimaan millaista tuleva elämä tulee olemaan. Millaista se tulee olemaan nimenomaan positiivisessa mielessä? Näin voi löytää omasta mielestä ajatusblokkeja, joilla saattaa huomaamattaan sabotoida oman muutosmatkan onnistumista.