Juhlapyhien selviytymisopas nojaa siihen, että ottamalla rennosti menestyt parhaiten. Rento ote syömiseen ei kuitenkaan tarkoita että syödään mitä sattuu ja milloin sattuu.

Tutkimustulosten mukaan sellaiset ihmiset, jotka kykenevät löytämään syömiseensä rentouden liian tiukkapipoisuuden sijasta, menestyvät pidemmällä tähtäimellä parhaiten painonhallinnassa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että riittää, kun teet asioita enimmäkseen oikein. Prosentuaalisesti tätä voisi ajatella 80/20, eli 80 prosenttia ajasta syöt hyvin ja terveellisesti, jolloin 20 prosenttia ajasta voi ottaa hiukan löysemmin. Käytännössä se usein tarkoittaa esimerkiksi 2-3 pientä herkkuhetkeä viikossa, eli jokaista juhlapyhääkään ei tarvitse nipottaa pelkän salaattikulhon äärellä.

Tämä ei toki tarkoita, että joulutorttujen päivittäisen syömisen voisi aloittaa jo marraskuussa. Juhlapäivinä voit ottaa rennommin ja nauttia kohtuudella sellaisistakin herkuista, jotka eivät välttämättä arkeesi kuulu.

Tässä juhlapyhien selviytymisopas

  • Pidä huolta, että juhlapäivästä huolimatta syöt riittävästi oikeaa. Syö kunnon ruokaa, äläkä korvaa etenkään pääaterioita herkuilla. Kiusaus sortua niukisteluun on äärimmäisen kova, mutta se ei kannata. Mikäli skippaat kunnon ateriat, tulet helposti syöneeksi herkkuja enemmän kuin oli tarkoitus. Kun pidän kiinni siitä, että aterioita ei jätetä välistä, et tule syöneeksi herkkuja nälkääsi.
  • Ruoka on muutakin kuin polttoainetta, se on yksi suurimmista nautinnon lähteistä. Mikäli pyrit askeettisuuteen ja kiellät itseltäsi aivan kaiken herkuttelun, saatat pahimmassa tapauksessa sortua jossain vaiheessa jopa ahmimiseen. Tahdonvoima on ikään kuin lihas, sekin väsyy käytössä, ja jos et yhtään jousta periaatteistasi, jossain vaiheessa tahdonvoimasi ei enää yksinkertaisesti riitä.
  • Nauti jokaisesta suupalasta. Älä syö ”koska kerrankin saa” tai ”joulu on vain kerran vuodessa”, vaan syö siksi ja siihen asti, kun vielä oikeasti nautit siitä. Kuuntele kylläisyyssignaaleja ja lopeta kun vatsa on täysi. Muista nauttia jokaisesta ateriasta aidosti ja ajatuksen kanssa, tietoisesti syöden.
  • Muista, että elimistö tasaa energiankulutusta muutaman päivän rytmillä, ei päivittäin. Älä siis rankaise itseäsi ”liikkumalla syötyjä herkkuja pois” vaan luota siihen, että elimistö on viisas, ja kaikki ”ylimääräinen” ei suinkaan jää heti vyötärölle ikuisiksi ajoiksi. Riittää, kun palaat takaisin normaalin arkiruokailuun hetken nautiskelun jälkeen.
  • Pyri liikkumaan edes jonkin verran jos normaalit treenisi eivät ole mahdollisia, se auttaa ruoansulatusta toimimaan tehokkaammin. Kevyet kävelylenkit raikkaassa säässä tekevät hyvää niin mielelle kuin kehollekin herkuttelun lomassa.
  • Jos joulupöydästä kunnialla selviytyminen vaivaa mieltä kovasti – tee suunnitelma. Mieti etukäteen, että nautit herkuista esimerkiksi aattona ja joulupäivänä ja näiden jälkeen palaat normaaleihin arkirutiineihisi. Tässäkin tilanteessa ennakkoon suunniteltu on puoliksi tehty.

Ruoka on yksi suurimmista nautinnon lähteistä ja siitä on lupa nauttia!

Seuraathan meitä jo Facebookissa?